Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyekre az embernek kis mennyiségben van szüksége. Ezek a vegyületek a szervezetben általában nem szintetizálódnak, ezért táplálékkal kell bevinni. őket A vitaminok az enzimek alkotórészeként kapcsolódnak be az anyagcsere folyamatokba, és így befolyásolják az egyes szervek működését. A vitaminok két nagy csoportját különböztetjük meg:
I. Zsírban oldódó vitaminok:
1. Retinol (A vitamin):
A bőr és nyálkahártya ép állapotban tartásához szükséges, ezért hámvédő vitaminnak is hívják.
A sötétben látáshoz szükséges látóbíbor alkotórésze, hiányában létrejön a farkasvakság. A szem szaruhártyája a vitaminhiány következtében kiszárad és elpusztul. A retinolnak körülbelül 1/3-t kapjuk a táplálékból, a nagyobbik része provitamin formájában a növényi karotinokkal kerül a szervezetbe. Magas retinol tartalmal rendelkezik a sóska, sárgarépa, paprika, paraj, tej, sajt, paradicsom és a sütőtök
2. Kalciferol (D vitamin):
A kálcium felszívódását, csontokba való beépülését szabályozza. Más vitaminokkal és hormonokkal együtt fejti ki a hatását. A kalciferol emberi szervezetben az ibolyántúli sugárzás hatására képződik. Antirachitiszes vitaminnak is nevezik, mert vitamin hiány esetén Angol-kór alakul ki.
Kalciferol található a tejzsírban, tőkehalmájban, tőkehalolajban és a vitaminozott készítményekben.
3. Fillokinon (K vitamin):
A véralvadáshoz nélkülözhetetlen, hiányában vérzékenységgel, elhúzódó véralvadással kell számolni. Tartalmazzák zöldségek, főzelékek, ezen kívül a szervezetben a béltraktusban élő baktériumok szintetizálják. Ez a mennyiség (normális bélflóra esetén) kielégíti a szervezet igényét.
4. Tokoferol (E vitamin):
Gátolja azokat a folyamatokat, amelyek az öregedésben és rosszindulatú daganatok kialakulásában játszanak szerepet.
Tokoferolt tartalmaz: búzacsira, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, növényi olajok.
II. Vízben oldódó vitaminok:
1. Tiamin (B1 vitamin):
A szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt, energiaszolgáltató folyamatokban, és a szénhidrát zsírrá történő átalakításában.
Tiamint tartalmaz: gabona magvak, a héjanyagát is tartalmazó készítmények, hús, hüvelyes főzelékek, nyers rizs.
2. Riboflavin (B2 vitamin):
Szerepe van az energiatermelésben, az aminosavak, purinok, zsírsavak oxidációjában.
Bőven található tejben, tejtermékekben, húsban, májban, hüvelyesekben.
3. Piridoxin (B6 vitamin):
Részese a testfehérjék felépítésének, a sejtek fehérje hasznosításának, emellett a sejt anyagcserében is fontos szerepe van.
Állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, valamint a bélbaktériumok is termelik.
4. Niacin:
Enzimek építőköve. Összefüggésben van a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjével, befolyásolja a vese, máj, izomzat működését.
Niacinban gazdag: hús, vese, máj, hal, barnakenyér
5. Folsav:
Vörös és fehérvérsejtek, thrombocyták képződéséhez szükséges. Szükséges az emésztőrendszer nyálkahártyájának normál működéséhez.
Növényi eredetű élelmiszerekben található.
6. Cobalamin (B12 vitamin)
A szénhidrátok és a fehérjék lebontásában vesznek részt. A vérsejtképzésen kívül még a kén tartalmú aminosavak anyagcseréjében is részt vesznek.
Állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák: máj, hús, tej, tojás.
A vastagbélben élő baktériumok is képesek szintetizálni, de a vitamin a vékonybélben szívódik fel, tehát a vastagbélben képződő vitamin hatástalan.
7. Pantoténsav.
Az energiát szolgáltató tápanyagok hasznosításában vesz részt. Közreműködik a zsírok és szénhidrátok egymásba alakulásánál.
Növényi és állati eredetű élelmiszerek is tartalmazzák.
8. Biotin:
Főleg a zsírsavak szintézisében és a szénhidrát felhasználásában vesz részt. Termeli a bélbaktérium is, de bőven található a májban,vesében,tojásban.
9. Aszkorbinsav (C-vitamin):
Részt vesz a kötő és támasztószövetek kollagénjének képzésében, a mellékvese kéreg és velőállománya hormonjainak szintézisében, a szervezet energizáló folyamatait segíti, az immunvédekezés fontos segítője.
Gazdagon van gyümölcsökben, zöldség és főzelékfélékben, elsősorban zöldpaprika, citrom és csipkebogyó.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A legújabb megjelent cikk az ASEA-ról.
ASEA Találkozó Budapest
AJÁNDÉKOZZ EGÉSZSÉGET TÖRZSVÁSÁRLÓKÉNT
Újévi akció