Formás lábak: Vitamin ABC kezdőknek és haladóknak

Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1779 fő
  • Képek - 68 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 35 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Formás lábak klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1779 fő
  • Képek - 68 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 35 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Formás lábak klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1779 fő
  • Képek - 68 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 35 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Formás lábak klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1779 fő
  • Képek - 68 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 35 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Formás lábak klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyekre az embernek kis mennyiségben van szüksége. Ezek a vegyületek a szervezetben általában nem szintetizálódnak, ezért táplálékkal kell bevinni. őket A vitaminok az enzimek alkotórészeként kapcsolódnak be az anyagcsere folyamatokba, és így befolyásolják az egyes szervek működését. A vitaminok két nagy csoportját különböztetjük meg:

I. Zsírban oldódó vitaminok:

1. Retinol (A vitamin):

A bőr és nyálkahártya ép állapotban tartásához szükséges, ezért hámvédő vitaminnak is hívják.

A sötétben látáshoz szükséges látóbíbor alkotórésze, hiányában létrejön a farkasvakság. A szem szaruhártyája a vitaminhiány következtében kiszárad és elpusztul. A retinolnak körülbelül 1/3-t kapjuk a táplálékból, a nagyobbik része provitamin formájában a növényi karotinokkal kerül a szervezetbe. Magas retinol tartalmal rendelkezik a sóska, sárgarépa, paprika, paraj, tej, sajt, paradicsom és a sütőtök

2. Kalciferol (D vitamin):

A kálcium felszívódását, csontokba való beépülését szabályozza. Más vitaminokkal és hormonokkal együtt fejti ki a hatását. A kalciferol emberi szervezetben az ibolyántúli sugárzás hatására képződik. Antirachitiszes vitaminnak is nevezik, mert vitamin hiány esetén Angol-kór alakul ki.

Kalciferol található a tejzsírban, tőkehalmájban, tőkehalolajban és a vitaminozott készítményekben.

3. Fillokinon (K vitamin):

A véralvadáshoz nélkülözhetetlen, hiányában vérzékenységgel, elhúzódó véralvadással kell számolni. Tartalmazzák zöldségek, főzelékek, ezen kívül a szervezetben a béltraktusban élő baktériumok szintetizálják. Ez a mennyiség (normális bélflóra esetén) kielégíti a szervezet igényét.

4. Tokoferol (E vitamin):

Gátolja azokat a folyamatokat, amelyek az öregedésben és rosszindulatú daganatok kialakulásában játszanak szerepet.

Tokoferolt tartalmaz: búzacsira, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, növényi olajok.

II. Vízben oldódó vitaminok:

1. Tiamin (B1 vitamin):

A szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt, energiaszolgáltató folyamatokban, és a szénhidrát zsírrá történő átalakításában.

Tiamint tartalmaz: gabona magvak, a héjanyagát is tartalmazó készítmények, hús, hüvelyes főzelékek, nyers rizs.

2. Riboflavin (B2 vitamin):

Szerepe van az energiatermelésben, az aminosavak, purinok, zsírsavak oxidációjában.

Bőven található tejben, tejtermékekben, húsban, májban, hüvelyesekben.

3. Piridoxin (B6 vitamin):

Részese a testfehérjék felépítésének, a sejtek fehérje hasznosításának, emellett a sejt anyagcserében is fontos szerepe van.

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, valamint a bélbaktériumok is termelik.

4. Niacin:

Enzimek építőköve. Összefüggésben van a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjével, befolyásolja a vese, máj, izomzat működését.

Niacinban gazdag: hús, vese, máj, hal, barnakenyér

5. Folsav:

Vörös és fehérvérsejtek, thrombocyták képződéséhez szükséges. Szükséges az emésztőrendszer nyálkahártyájának normál működéséhez.

Növényi eredetű élelmiszerekben található.

6. Cobalamin (B12 vitamin)

A szénhidrátok és a fehérjék lebontásában vesznek részt. A vérsejtképzésen kívül még a kén tartalmú aminosavak anyagcseréjében is részt vesznek.

Állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák: máj, hús, tej, tojás.

A vastagbélben élő baktériumok is képesek szintetizálni, de a vitamin a vékonybélben szívódik fel, tehát a vastagbélben képződő vitamin hatástalan.

7. Pantoténsav.

Az energiát szolgáltató tápanyagok hasznosításában vesz részt. Közreműködik a zsírok és szénhidrátok egymásba alakulásánál.

Növényi és állati eredetű élelmiszerek is tartalmazzák.

8. Biotin:

Főleg a zsírsavak szintézisében és a szénhidrát felhasználásában vesz részt. Termeli a bélbaktérium is, de bőven található a májban,vesében,tojásban.

9. Aszkorbinsav (C-vitamin):

Részt vesz a kötő és támasztószövetek kollagénjének képzésében, a mellékvese kéreg és velőállománya hormonjainak szintézisében, a szervezet energizáló folyamatait segíti, az immunvédekezés fontos segítője.

Gazdagon van gyümölcsökben, zöldség és főzelékfélékben, elsősorban zöldpaprika, citrom és csipkebogyó.

Címkék: egészség vitamin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu