Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Formás lábak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Formás lábak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Dr. Robert C. Atkins az 1970-es évek elején alkotta meg Amerika legnépszerűbb, ugyanakkor legvitatottabb diétáját, amely meghódította Európát és természetesen Magyarországot is. A diéta lényege, hogy a táplálkozás alapját a zsírok és fehérjék alkossák, s a szénhidrátok fogyasztása minimálisra csökkenjen. Fontos szem előtt tartani, hogy a diéta amerikaiaknak készült, akikre a mértéktelen szénhidrát fogyasztás a jellemző – nem is csodálkozunk ezen, ha ettünk már eredeti amerikai palacsintát, vagy fánkot -, mi itt Európa szívében inkább a zsírfogyasztásunkról vagyunk hírhedtek.
A diéta négy szakaszból áll az első a bevezetés szakasza, itt napi 20 g szénhidrát fogyasztás engedélyezett, bőséges zsíros fehérje fogyasztás mellett. 20g annyit tesz, mint 4 abonett kenyér, vagy 5 darab Ham-let. Nem szabad gyümölcsöt, kenyeret, főtt tésztát, gabonát, keményítőtartalmú zöldséget, margarint, olajos magot és csonthéjasokat enni, ugyanakkor szinte korlátlanul fogyasztható mindenféle hal, tenger gyümölcsei, szárnyas, vörös hús, tojás, zsíros sajtok, olajok, zsírok, vaj és néhány zöldség, de az utóbbi csak kis mennyiségben. A tejtermékek közül csak sajt, tejföl és vaj ehető.
Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 2- 2,5 kg, a szakasz hossza átlagosan 2 hét.
A második a folyamatos fogyás szakasza, amikor hetente 5 grammal növelhető a napi elfogyasztható szénhidrát mennyiség, főleg szénhidrátban szegény zöldségek, illetve bogyós gyümölcsök révén. Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 1,5 kg, s addig kell folytatni, amíg kb. 3-5 kg leadandó súlyfelesleg marad.
Ezt követi az előkészítés szakasza, amiben a szénhidrát mennyiséget emeljük további 10 grammal hetente.
Atkins szerint ezt a szénhidrátmennyiségű (kb. 70-120 g) táplálkozást kell folytatni a 4. szakaszban, a tartós megőrzés szakaszában is. Ezek lennének Atkins elvei, nézzük meg pár mondatban az előnyeit és a hátrányait.
Nem minden arany, ami fénylik
A fogyás lényege, hogy több legyen az elégetett, mint a bevitt kalória, 1 g zsír 9 kcal energiát szolgáltat, míg 1 g szénhidrát csak 4, tehát egyszerű számolással rájöhetünk, érdemesebb a zsírokat korlátozni, hogy minél kevesebb energiát vigyünk be.
A kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások szerinti 55-15-30 energiaszázalékos szénhidrát-fehérje-zsír arány a diétában megbomlik, és nagymértékben eltolódik a zsírok és a fehérjék javára. Mit is jelent ez konyhanyelven? Ha én egy 70 kilógrammos felnőtt nő vagyok, aki ülőmunkát végez a napi energia igényem kb. 2000 kalória ebből, 1100 kcal-nak megfelelő mennyiségben kell, hogy szénhidrátot fogyasszak. Tudjuk, hogy egy gramm szénhidrát 4 kcal akkor 275 grammot kell elfogyasztanom a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ez csak matematika és nem táplálkozástudomány. Az Atkinsi ajánlás ennek a fele.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az a legcélravezetőbb a fogyás sikerének elérésére, ha valamelyik táplálékfajtát, illetve tápanyagot kiiktatják az étrendjükből. Ez azonban helytelen gyakorlat, hiszen minden tápanyagra szüksége van a szervezetnek, s ha valamelyiket száműzzük, az lehet, hogy hamar testtömegcsökkenéshez vezet, de ez hosszú távon egészségkárosodást eredményezhet. A nagyon csekély szénhidrátfelvétel miatt a szervezet nem jut hozzá a napi szükséges rostmennyiséghez, s hiányt szenvedhet a gabonákban és a gyümölcsökben található vitaminokból és ásványi anyagokból is.
A nagy zsírtartalmú étrend növeli a szív és a keringési rendszer betegségeinek kockázatát, míg a sok fehérje a vese, a máj és az ízületek károsodását idézi elő.
A táplálkozástudományi publikációk szerint a napi 50grammnál alacsonyabb szénhidrát bevitel a szervezetünkben a zsíranyagcsere végtermékek felszaporodásához vezethet, mely nagyon súlyos, sokszor intenzív terápiás beavatkozást igényel.
A diéta előnye, hogy a fogyókúrázók gyorsan és látványosan fogynak, mivel a szénhidráthiány miatt elsősorban a zsírokat mozgósítja a szervezet, ha energiára van szüksége. Ez valóban sok fogyni vágyó ember számára kecsegtető lehet, azonban az írásomban szereplő mellékhatások, tudományosan bizonyítottak, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szénhidrát elvonás, már az első napokban, bágyadtságot, a gondolkodás lelassulását, kedvtelenséget okoz, ami nagyon sokszor a program abbahagyásához vezet (nem véletlen nevezik a csokoládét, boldogság hormonnak)
A diéta komoly egészségkárosító hatásai, természetesen nem az első hetekben jelentkeznek, de hosszútávú alkalmazása mindenképpen kerülendő.
Mit is tegyek?
Biztos vagyok benne, hogy az olvasók közül sokakat, nem tudtam meggyőzni arról, hogy a diétának nem az a lényege, hogy egy tápanyagot kihagyjunk az étkezésünkből. A diéták kavalkádjában nehéz elhinni, hogy mindent szabad enni, csak megfelelő időben és megfelelő mennyiségben, és a fogyás alapja a jól kiválasztott alapanyagok, a napi ötszöri étkezés és a rendszeres testmozgás. Egy aranyszabályt viszont a kétkedők is fogadjanak el, az Atkins-diétát lehet követni és akár 1-2 hónapon át folytatni, de a 4-5-6 hónapos változata egészségkárosodáshoz vezet. Mozogjunk inkább többet, és éljünk egészségesen.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A karcsúság trendi
Újévi akció